Przejdź do treści

10 najczęstszych błędów przy projektowaniu kuchni

Zapewne nieraz śniliście o wymarzonej kuchni. Być może jest już w planach. Prawdopodobnie nie możecie się już jej doczekać. Wyobrażacie sobie wspólne przygotowywanie posiłków i miło spędzony czas. Aż tu nagle…piękny sen zostaje przerwany. Za niski blat! Za mało gniazdek! Słabe oświetlenie! W ogóle wszystko nie tak!
Co się stało?! Jak do tego doszło? Uf! Jak dobrze, że to tylko sen. Za chwile dowiecie się jak uniknąć tego koszmaru, który mógłby zakłócić waszą kuchenną sielankę! Jakie błędy możemy popełnić przy tworzeniu kuchni?

1. Brak rozplanowania elektryki i przyłączy wodno-kanalizacyjnych

Rozmieszczenie sprzętów w kuchni najlepiej jest przemyśleć na etapie tworzenia wstępnego projektu. Przyjmuję się, by (o ile to możliwe) gniazdko dla lodówki znajdowało się około 30-100cm. nad podłogą, bądź w szafce nadstawnej. Gniazdo zasilające okap również najlepiej jest poprowadzić w szafce wiszącej nad sprzętem. Zmywarka, piekarnik oraz pralka to urządzenia, które w trakcie montażu zostaną maksymalnie dosunięte do ściany, tak by licowały się z frontami szafek - najlepiej więc umieścić gniazdka wtykowe na wysokości szafki sąsiadującej. Zastanówmy się również ile potrzebujemy gniazdek nadblatowych, by zapewnić sobie jak najłatwiejszy dostęp do energii elektrycznej na co dzień.
Ważne: Planując gniazdka, pamiętajmy o tym, aby nie umieszczać wielu sprzętów na jednym obwodzie. Może to prowadzić do uciążliwego wyrzucania bezpieczników w momencie uruchamiania wielu sprzętów naraz.

Dobra rada:
Jeśli nabywamy mieszkanie w stanie deweloperskim, dobrym pomysłem jest zakup lokalu bez instalacji wewnętrznych i późniejsze dopasowanie ich do własnych potrzeb. Dzięki temu nie narazimy się na podwójne koszty w momencie, gdy będziemy musieli przerabiać układ pod nasz konkretny projekt.

2. Za mało miejsca roboczego.

Przyjmuje się, że idealnym rozwiązaniem dla pełnej wygody użytkowania jest co najmniej 2m.wolnego blatu roboczego, oczywiście jeśli pozwala na to metraż kuchni. Nie oszukujmy się jednak - nie jest to czynnik konieczny, by czuć się w pomieszczeniu dobrze. Każda kuchnia powinna być dopasowana do jej użytkownika więc o wymaganą dla nas ilość miejsca roboczego powinniśmy zapytać naszego projektanta.

3. Źle dobrane oświetlenie

Bardzo istotne jest, aby kuchnia była dobrze oświetlonym miejscem pracy. Powinniśmy zwrócić uwagę na główne źródło światła w pomieszczeniu. Jeśli mamy kuchnię połączoną z salonem warto zainwestować w klimatyczne światło nastrojowe, dopasowane do stylu aranżacji całego pomieszczenia. Oprócz względów estetycznych ważna jest, oczywiście funkcjonalność - czyli odpowiednie doświetlenie blatu roboczego. Najczęściej wybieraną formą oświetlenia podszafkowego jest samoprzylepny lub umieszczany w wyfrezowanym wgłębieniu pasek LED, który doskonale sprawdza się jako dodatkowe źródło światła i wygląda bardzo nowocześnie. Jeśli stawiamy na klasykę, dostępne są również, nie mniej efektowne punkty świetlne o różnych kolorach i kształtach.

4. Zbyt niski blat

Wysokość mebli kuchennych musi być dopasowana do naszego wzrostu, inaczej będziemy się w niej męczyć. Poniżej ilustracja, która pomoże w dopasowaniu wysokości blatu.

5. Zły dobór materiałów

Dobór materiałów, z jakich stworzymy kuchnię, powinien być przemyślany przede wszystkim pod kątem praktycznym. Często przy planowaniu kuchni zapominamy, że jest to pomieszczenie, w głównej mierze, użytkowe. Zdarza się, że nieświadomie wybieramy materiały, które nie są zalecane do kuchni lub wymagają szczególnej ostrożności przy codziennej pracy. Z czasem użytkowanie staje się po prostu problematyczne. Przed zakupem należy dokładnie poznać dany materiał, jaki chcemy wykorzystać i dokonać świadomego wyboru.

6. Nieodpowiednio ustawione sprzęty

Przykładem może być tu płyta grzewcza i piekarnik umiejscowiony w rogu kuchni, przy ścianie. Korzystanie będzie po prostu uciążliwe. Zasada jest taka: z obu stron płyty powinniśmy zachować minimum 40 cm. wolnej przestrzeni. Równie fatalnym pomysłem jest ulokowanie mikrofalówki nad zmywarką. Para wodna ze zmywarki może uszkodzić umieszczony nad nią sprzęt.

7. Niezastosowanie trójkąta roboczego

Błąd ten poniekąd łączy się z poprzednim, choć nie zawsze, dlatego należy go opisać w osobnym punkcie. O trójkącie roboczym wspominaliśmy już w poprzednim artykule, więc zachęcam do jego przeczytania. Jest to złota zasada, od której przede wszystkim powinniśmy zacząć planowanie naszej kuchni.

8. Wybór estetyki nad funkcjonalnością

Wielki wybór akcesoriów, rozwiązań aranżacyjnych i sprzętów często sprawia, że kierujemy się aktualnie obowiązującą modą albo wyłącznie względami estetycznymi. Rzecz jasna, nie ma nic złego w otaczaniu się pięknymi przedmiotami i w wysmakowanym guście. Design warunkuje przecież to, jak czujemy się w danym pomieszczeniu. Zachęcamy jednak, żeby przed zakupem zastanowić się, czy wybór, którego dokonała nasza sąsiadka będzie służył również nam i czy aktualnie panujące trendy nie “znudzą” nam się po pewnym czasie (ponieważ w głębi serca uwielbiamy klasykę :)). Doświadczony projektant z pewnością podsunie nam rozwiązania ponadczasowe i adekwatne do naszych upodobań.

9. Zbyt mało miejsca na przechowywanie

Dobra organizacja szafek to podstawa w kuchni. Tę kwestię znów warto przemyśleć już na etapie projektowania, ponieważ każdy ma indywidualne preferencje odnośnie przechowywania sprzętów oraz akcesoriów kuchennych. Rozrysujmy swój własny plan zastanawiając się przy tym ile faktycznie miejsca potrzebujemy. Pozwoli to, na podjęcie odpowiednich decyzji rzutujących na ostateczny wygląd naszej kuchni (zabudowa do sufitu, tzw. półwysep kuchenny, ilość szuflad itd.). Odpowiednia organizacja przechowywania spowoduje, że nasze wnętrze będzie sprawiało wrażenie uporządkowanego i schludnego.

10. Nieodpowiednia wentylacja

Oprócz wentylacji podstawowej, którą planuje architekt i która musi być zgodna z przepisami polskiego prawa budowlanego warto zainwestować w wentylację mechaniczną. Chodzi oczywiście o okapy. To, czy zdecydujemy się na okap podszafkowy czy wolnowiszący jest tylko kwestią naszych upodobań estetycznych, nie ma to bowiem związku z mocą pochłaniania. Ważne natomiast, by przy sprawdzaniu parametrów urządzenia z obsługą sklepu bądź projektantem, zwrócić uwagę na to, czy jest ono dopasowane do naszych potrzeb i konkretnego pomieszczenia. Dzięki temu unikniemy przenikania pary i zapachów do innych pomieszczeń oraz zminimalizujemy osadzanie się tłuszczu wraz z drobinkami kurzu na frontach szafek.

Podsumowanie

Dla osoby, która pierwszy raz mierzy się z wyzwaniem zaaranżowania własnej kuchni, wiele rzeczy może być, z początku nieoczywistych. Warto zapoznać się z powyższymi błędami i wskazówkami - by nie narażać się na niepotrzebny stres i wydatki. Jak wiemy, lepiej uczyć się na cudzych błędach niż swoich:

W myśl rozsądnego przysłowia:
“Człowiek uczy się na własnych błędach. Sprytny uczy się na cudzych”.

Następny artykuł ERGONOMIA W KUCHNI - Jak zaprojektować praktyczną kuchnię?

Napisz komentarz

Komentarze muszą być zatwierdzone przed publikacją

* Pola wymagane