Przejdź do treści

Każdy projekt kuchni powinien uwzględniać strefy robocze. Wyróżnia się ich pięć, dzieląc zgodnie z wykonywanymi czynnościami. Mowa tutaj o strefie zapasów, w którą wchodzi głównie lodówka, strefie przechowywania (szafki na naczynia), strefie mokrej (zlew, zmywarka, kosz na odpady), strefę przygotowywania posiłków (blaty kuchenne, wyspa) oraz strefie gotowania (płyta, piekarnik). Dzięki odpowiedniemu rozmieszczeniu stref, rzeczy w szafkach zostają tak poukładane, by były funkcjonalne w momencie ich użytkowania. Taka kuchnia jest możliwa decydując się na meble kuchenne w Lublinie.

Kluczowa zasada projektowania kuchni

Często projektanci, urządzając kuchnię posługują się terminem „trójkąta roboczego”. Jest to złota zasada projektowania pomieszczeń kuchennych. Pozwala ona na określenie funkcjonalnego ustawienia trzech głównych elementów wyposażenia, czyli lodówki, zlewozmywaka i płyty kuchennej lub piekarnika. Powinny one zostać rozmieszczone w możliwie najbliżej siebie w odstępach nawiązujących do trójkąta. Chodzi o to, by w trakcie przygotowywania posiłków wyeliminować wszystkie zbędne kroki. Między lodówką a zlewozmywakiem odstęp powinien wynosić od 120 do 210 cm, między zlewozmywakiem a kuchenką równy 120-210 cm oraz odległość między lodówką i kuchenką nie więcej niż 120-270 cm. Warto przy projektowaniu własnej kuchni brać pod uwagę powyższe wartości, ponieważ zbyt małe odstępy będą krępować nasze ruchy, a zbyt duża przestrzeń będzie dla nas mniej komfortowa.